SIKÇA SORULAN SORULAR,
Mustafa Kemal Anadolu Lisesine sınavla mı öğrenci alıyor?
Okulumuz sınavla değil, DİPLOMA NOTU ve ADRESE DAYALI yöntemle öğrenci alıyor.
Notum yüksek, Mustafa Kemal Anadolu Lisesine kayıt yaptırabilir miyim?
Adrese dayalı sistemde sadece not yeterli değil. Adres ve kontenjan bilgileri de önemlidir.
Evimiz okula çok yakın, Mustafa Kemal Anadolu Lisesine kayıt yaptırabilir miyim?
Liselerde sokak bazlı kayıt sistemi yoktur. İlçe bazlı kayıt vardır. Başka bir deyişle Adresinizin BAYRAKLI olması önemlidir. Ancak mahalle ve sokağınızın okula yakın oluşu size bir avantaj sağlamaz. Bayraklıda ikamet edip okulumuzu tercih eden öğrencilerden, en yüksek puanlı olanlar okulumuza yerleştirilmektedir. Bayraklı ilçesinden talep yoksa veya az ise önce komşu kayıt alanından, o da yetersizse diğer kayıt alanlarından yerleştirme yapılmaktadır.
Mustafa Kemal Anadolu Lisesine yerleşmede özel hiçbir durum/pozitif ayrımcılık yok mu?
24/5/1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu kapsamında koruma kararı verilen, koruyucu aile yanına yerleştirilen, 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 305 inci maddesine göre evlatlık edinme öncesi bir yıllık geçici bakım sürecinde olan, 3/7/2005 tarihli ve 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu kapsamında eğitim veya bakım tedbiri kararı verilen, 8/3/2012 tarihli ve 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun çerçevesinde ikameti geçici olarak değiştirilmek zorunda kalınan çocukların nakil ve geçiş işlemlerini bu hâlin ortaya çıkmasından itibaren üç ay içerisinde, 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu, 3/11/1980 tarihli ve 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun veya 2330 sayılı Kanun hükümleri uygulanarak aylık bağlanmasını gerektiren kanunlar, 8/6/1949 tarihli ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun 56 ncı, mülga 45 inci ve 64 üncü maddeleri ile 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 47 nci maddesi kapsamında harp veya vazife malulü sayılanlar ile 24/2/1968 tarihli ve 1005 sayılı İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkındaki Kanun kapsamında aylık bağlanan şehit ve gazi çocukları, millî sporcu olan öğrenciler ile tutuklu ve hükümlü öğrencilerin nakil ve geçiş işlemlerini ise zamana bağlı olmadan; kontenjan şartı aranmaksızın, bir defaya mahsus olmak üzere, aynı türden okullara dengeli bir şekilde yapar. Bunun dışında özel durum söz konusu değildir.
Kardeşlerden biri okulunuzda okuyorsa/okuduysa, diğerini de Mustafa Kemal Anadolu Lisesine kayıt yaptırabilir miyim?
Bir kardeşin okulumuzda okuyor/okumuş olması adrese dayalı sistemde bir avantaj sağlamaz. Kayıt alanında olmanız, kontenjanın olması, ve başvuranlar adres ve nota göre sıralandığında KONTENJANA GİREBİLECEK SIRADA olmanız gereklidir.
Kayıt alanı, komşu kayıt alanı ve kayıt alanı dışı olmak, yerleşmeyi nasıl etkiler?
Örnekle açıklayalım. Okulun 1 kontenjanı olsun. 3 kişi nakil istemiş olsun. Bayraklı ilçesinden nakil isteyenin notu 91, Bornova ilçesinden nakil isteyenin notu 95, uzak bir ilçeden, Salihliden nakil isteyenin notu 100 olsun. Bu durumda Bayraklıdan nakil isteyen öğrenci birinci sırada olarak yerleşecektir. Bir başka deyişle İKAMET EDİLEN ADRESİNİN İLÇESİ, nottan önemlidir. Okulumuz için Bayraklı KAYIT ALANI, Bornova, Karşıyaka gibi yakın ilçeler KOMŞU KAYIT ALANI durumundadır.
Mustafa Kemal Anadolu Lisesine yeni kayıt veya yerleştim, e devletten gördüğüm sınıf doğru mu? kayıt yaptırmak gerekir mi?
E devletten gördüğünüz sınıf geçici sınıftır. Kayıt için velinizle gelmelisiniz. Okula yerleşme elektronik ortamda otomatik olarak yapılıyor. Kayıt için değil ancak yerleşeceğiniz sınıf ve veli iletişim bilgilerinizin alınması gerekli olup sınıfınız BİLGİ FORMLARINI DOLDURUP, SEÇMELİ DERSLERİ SEÇİNCE seçtiğiniz derslere göre belirlenecektir.
Yönetmelikte kıyafet serbest yazıyor. Mustafa Kemal Anadolu Lisesine eski okulumun kıyafetiyle veya serbest kıyafetle gelebilir miyim?
Okulumuz bireysel, ekonomik farklılıkların en aza indirilmesi, okul güvenliğinin sağlanması, okula aidiyet hissedilmesi amacıyla veliler ile birlikte alınan karar gereği belirli b,r kıyafet giyilmesi gerekmektedir. Dayanak, “MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI OKUL ÖĞRENCİLERİNİN KILIK VE KIYAFETLERİNE DAİR YÖNETMELİK MADDE 3 – Ancak, okul yönetimi ve okul-aile birliğinin koordinatörlüğünde, 4 üncü maddede yer alan sınırlamalara aykırı olmamak kaydıyla, velilerin muvafakati alınarak ilgili eğitim-öğretim yılı için okul kıyafeti veya kıyafetleri belirlenebilir.” Şeklindedir.
Mustafa Kemal Anadolu Lisesine girişteki turnike sistemi ne amaçla kullanılmaktadır?
Kılık kıyafete ek bir güvenlik sistemidir. Öğrenci olmayanların ayrılmasının yanında okula giriş yapmayan öğrencilerin velilerine günlük olarak ÖĞRENİCİNİZ OKULA GİRİŞ YAPMAMIŞTIR mesajı gönderme yoluyla veliyi bilgilendirmektedir.
Mustafa Kemal Anadolu Lisesine girişteki turnike sistemi ile YOKLAMA MI ALINIYOR?
Hayır. Sistem veliye bilgi verme amaçlıdır. Yoklamalar SINIFIN İÇİNDE alınır. Okula girmek ile derse girmek aynı şey değildir. Turnike sistemi, okula giriş kayıtlarını bilgi amaçlı tutar.
Mustafa Kemal Anadolu Lisesine veya liselere nakil ne zaman oluyor? Nakiller kapanıyor mu?
Nakil ve geçiş başvurusu, dönem bitiminin öncesindeki üç hafta ile e-Okul sisteminde dönem ve sınıf atlatma süresi hariç olmak üzere, yılsonu sınıf atlatma işlemleri tamamlandıktan sonraki ilk iş gününden ekim ayının sonuna kadar ve ikinci dönemin başlangıcından şubat ayının sonuna kadar haftalık, diğer zamanlarda ise aylık yapılır. Nakil ve geçişler, haftalık yapıldığında her haftanın, aylık yapıldığında ise her ayın; ilk iş gününden başlayarak son iş gününden önce veli tarafından çalışma saatleri içerisinde öğrencinin öğrenim gördüğü okul müdürlüğüne dilekçe ile veya e-Devlet üzerinden yapılır. Özel öğretim kurumlarına geçişlerde bu kısıtlama uygulanmaz.
Derse geç kalınca ne olur?
Yönetmelik gereği (Değ: 13/09/2014-29118 RG) MADDE 35- (1) Geç gelme birinci ders saati için belirlenen süre ile sınırlıdır. Bu sürenin dışındaki geç gelmeler devamsızlıktan sayılır. (2) Geç gelen öğrencilerin derse alınma şekli ve süresi ders yılı başında öğretmenler kurulunca kararlaştırılarak veli ve öğrencilere duyurulur. Okulumuz açısından bu süre genel olarak pazartesi İstiklal Marşı sebebiyle geç kalınamaz, diğer günler ilk derse 5 dakika ile sınırlıdır.
Devamsızlık hakkı ve istisnaları nelerdir?
Devamsızlık süresi özürsüz 10 günü, toplamda 30 günü aşan öğrenciler, ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılır ve durumları yazılı olarak velilerine bildirilir. Önleme, müdahale ve yönlendirme komisyonu; devamsızlık yapan ve sınıf tekrarı riski bulunan öğrenci velisini devamsızlığın 5 inci gününde okula davet eder, devamsızlık nedenlerini ortadan kaldırıcı çalışmaları iş birliği içinde yapar. Özürsüz olarak yapılan her bir devamsızlık günü, haftalık ders çizelgesinde belirtilen sosyal sorumluluk çalışmaları için öngörülen süreye bir saat olarak ayrıca eklenerek devamsızlık yapan öğrencilerin sosyal sorumluluk çalışmalarını tamamlamalarını sağlar
Birinci dereceden yakınını kaybeden öğrenciler için özürsüz devamsızlık süresi 10 günü geçmemek kaydıyla toplam devamsızlık süresi 40, üniversite hastaneleri,eğitim ve araştırma hastaneleri veya tam teşekküllü hastanelerde kontrol kayıtlısürekli tedaviyi, yatarak tedaviyi ya da organ naklini gerektiren hastalığı bulunanlar, sosyal hizmet, emniyet ve asayiş birimlerinin resmî raporları doğrultusunda koruma ve bakım altına alınanlar ile tutuklu öğrencilerin özürsüz devamsızlık süresi 10 günü geçmemek kaydıyla toplam devamsızlık süresi 60, tam zamanlı kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitimlerine devam eden özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler ve özel eğitim meslek liselerine kayıtlı olan öğrencilerin özürsüz devamsızlık süresi 20 günü geçmemek kaydıyla toplam devamsızlık süresi 70 gün olarak uygulanır. Tam zamanlı kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitimlerine devam eden özeleğitim ihtiyacı olan öğrenciler ve özeleğitim meslek liselerine kayıtlı olan öğrenciler hariç olmak üzere devamsızlık nedeniyle başarısız sayılan ve öğrenim hakkı bulunan öğrenciler derslere devam edemez ve istemeleri halinde bu öğrencilerin kayıtları mesleki eğitim merkezi diploma programına aktarılır.